Tattoos in Japanese Prints

Op voorraad
Conservator Sarah Thompson brengt 48 tatoeageprenten samen. Allemaal zijn ze in kleur en paginagroot afgebeeld, vergezeld van informatieve beschrijvingen.

Tattoos in Japanese Prints opent met een beknopte geschiedenis van het tatoeëren in Japan. Daarnaast besteedt het ook aandacht aan de techniek van de Japanse prentkunst. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor de kunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861). Van zijn prenten van Chinese rebellenstrijders wordt gezegd dat ze een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de figuratieve full body tatoeages in 19de-eeuws Japan.

In 1827 brak Kuniyoshi door als ukiyo-e kunstenaar met een serie portretten van de helden van de Chinese roman Stories from the Water Margin. In dit verhaal bestrijdt een groep rebellen de armen, terwijl ze de armen helpen. Een aantal van deze helden was getatoeëerd, Kuniyoshi beeldde ze in zijn prenten af met kleurrijke tatoeages die hun hele lichaam bedekken. Tegenwoordig worden deze prenten op hun beurt weer gebruikt als onderwerp voor tatoeages. Er zijn mannen die rondlopen met de bijna 200 jaar oude ontwerpen op hun rug. In de tijd van Kuniyoshi waren vooral bouwvakkers, draagstoeldragers en brandweerlieden getatoeëerd.

Naast de Suikoden-prenten van Kuniyoshi, toont het boek tatoeageprenten van andere kunstenaars, zoals Kunisada, Kunichika, Yoshitoshi en andere kunstenaars van de Utagawaschool. Een interessant voorbeeld is het portret uit 1861 van een kabuki-acteur door Kunisada, die letterlijk Kuniyoshi’s design van de held Gyoja Busho op de rug van deze acteur zet.

Tattoos in Japanese Prints is geen groot en uitgebreid overzicht van tatoeëren in Japan en tatoeageprenten. Maar het biedt zeker een rijke en welkome introductie op het onderwerp. De vele close-upafbeeldingen in het boek tonen de tatoeage-ontwerpen tot in detail.

Auteur Sarah E. Thompson
Uitgever Museum of Fine Arts, Boston
Taal Engels  
Jaar van uitgave 2017
Afmetingen 20 x 25,5cm
Kenmerken Hardback, 152 pagina's, geïllustreerd, kleur
ISBN 9780878468461