De Smalle Brug. Japan en Nederland sinds 1600.

Op voorraad
Bijna 250 jaar was Nederland het enige westerse land dat rechtstreeks handel mocht drijven met Japan. Kooplieden mochten het eilandje Deshima in de baai van Nagasaki echter niet verlaten. In de twintigste eeuw liepen de spanningen op en raakten de landen

Een bord van Japans lakwerk met alle namen van de Nederlandse opperhoofden en het aantal Nederlandse schepen dat jaarlijks Japan aandeed; een Japanse gouden munt met een Hollandse leeuw erin gestempeld; Japans porselein met een decoratie naar Nederlands voorbeeld en de linten van een krans voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gelegd door de Japanse keizer bij het monument op de Dam. Het zijn slechts enkele voorbeelden van objecten uit de collectie van het Rijksmuseum die verbonden zijn met de gemeenschappelijk geschiedenis van Nederland en Japan. 

De smalle brug verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. De objecten uit het Rijksmuseum getuigen van die unieke en turbulente geschiedenis: van bewondering en interesse, maar ook van onbegrip en wantrouwen.

Auteurs Jan de Hond en Menno Fitski
Uitgever Uitgeverij Vantilt
Taal Nederlands
Jaar van uitgave 2016
Afmetingen 20 x 25 cm
Kenmerken Hardback, 216 pagina’s, met kleurenillustraties
ISBN 9789004401358