Shin hanga - De nieuwe prenten van Japan 1900-1960

Op voorraad
Dit boek biedt een unieke selectie om de Japanse prentkunst van de twintigste eeuw te verkennen.

De twintigste-eeuwse Japanse prentkunst heeft tot nu toe relatief weinig aandacht gekregen. Daar brengt deze publicatie echter verandering in. De shin hanga (‘nieuwe prenten’) zijn uitgebalanceerde ontwerpen, gedrukt op luxueus papier met de fijnste pigmenten en in kleinere oplagen. Ze zijn het resultaat van de traditionele, maar succesvolle samenwerking tussen kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. Het is niet zozeer in hun onderwerp als wel in hun beeldtaal dat de shin hanga prenten zich onderscheiden van hun traditionele voorgangers.

Dit boek biedt een unieke selectie om de Japanse prentkunst van de twintigste eeuw te verkennen. De gereproduceerde prenten zijn grotendeels afkomstig uit twee grote privé-collecties, samen met een paar werken uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en enkele uitzonderlijke stukken uit de familiecollectie van uitgever Watanabe, de man die aan de wieg stond van dit alles.

Auteur Chris Uhlenbeck werkt als curator van grote tentoonstellingen op het gebied van Japanse kunst. Hij wordt bijgestaan door Jim Dwinger, kenner van Japanse kunstgeschiedenis, gespecialiseerd in houtsneden en Philo Ouweleen, beeldend kunstenaar met een masterdiploma in Japanse Studies.

Auteur Chris Uhlenbeck, Jim Dwinger & Philo Ouweleen
Uitgever Ludion
Taal Engels  
Jaar van uitgave 2023
Afmetingen 29 x 23,5 cm
Kenmerken Hardback; 224 pagina's; met illustraties in kleur
ISBN 978-94-9303-959-9