Stadswandeling door Aziatisch Leiden op 11 februari en 10 april 2023

In Leiden zijn vele sporen te vinden van de eeuwenoude Nederlands-Aziatische betrekkingen. Op 11 februari en 10 april organiseren Yoyogi Park en de Vrije Academie een stadswandeling in het centrum van Leiden met als thema ‘Azië in Leiden’. Inge Klompmakers gaat met u op pad en laat u kennismaken met de personen, gebouwen en instituten die de grote belangstelling voor Azië in Leiden illustreren.

U kent ongetwijfeld de mooie objecten in museum Volkenkunde of Japanmuseum Sieboldhuis. Maar wist u ook dat diverse gevels in het centrum van Leiden zijn gedecoreerd met beroemde teksten uit de Aziatische literatuur? En dat matrozen van de Zeevaartschool (de ‘Jantjes van Leiden’) na hun opleiding naar Nederlands-Indië werden uitgezonden?
Leiden is bovendien al sinds jaar en dag hét centrum in Nederland voor de wetenschappelijke studie van Azië en hoogleraren van de universiteit bewoonden fraaie panden in de Leidse binnenstad. Hier ontvingen zij eind negentiende, begin twintigste eeuw diplomaten uit Azië en leidden zij onder meer de tolken voor de Indische dienst op of gaven zij taalles aan de drukkers van een Leidse wetenschappelijke uitgeverij. Wandelt u mee door Aziatisch Leiden?

Voor meer informatie en aanmelden, bezoek dan de website van de Vrije Academie.