Verborgen betekenissen in Japanse prenten ontrafeld tijdens tentoonstelling en symposium.

Vanaf 27 januari toont Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden zo’n 120 Japanse prenten uit de periode 1765-1865. Van het begin van de meerkleurendruk tot en met de periode van de grote meesters als Utamaro, Hokusai, Hiroshige en Kunisada. De tentoonstelling besteedt in het bijzonder aandacht aan de iconografie van de Japanse prentkunst en onthult de verborgen betekenissen die in de houtsnedes zijn verwerkt. Deels om censuurwetgeving te omzeilen en soms ook om het publiek van het oude Tokyo te amuseren met subtiele verwijzingen naar oude literatuur of hedendaagse gebeurtenissen. In de tentoonstelling is aandacht voor de klassieke prententhema’s als kabuki, mooie vrouwen, helden en krijgers en shunga ofwel erotische prentkunst. Te zien tot en met 23 april 2023.
Vanaf eind maart zal Inge Klompmakers namens Yoyogi Park en de Vrije Academie een lezing geven over deze tentoonstelling. Binnenkort meer informatie hierover.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling organiseert de Society for Japanese Art Met dit symposium viert de Society for Japanese Art, die in 1937 is opgericht ook haar 85-jarig jubileum. Voor het symposium zijn gerenommeerde sprekers uitgenodigd uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en Nederland, zoals Julie Nelson Davis van de University of Pennsylvania en Alfred Haft van het British Museum. Op de eerste dag van het symposium is er gelegenheid om de tentoonstelling in het Sieboldhuis te bezoeken en is een screening van een recente Hokusai documentaire gevolgd door een paneldiscussie.
Meer informatie over het programma en hoe aan te melden (er zijn nog plaatsen beschikbaar) vindt u op de website van de Society. Yoyogi Park is tijdens het symposium aanwezig met een pop-up bookstore en een mooie collectie Japanse kunstboeken.