100 gezichten op Tokyo - Nihon no hanga, Amsterdam

Met de Olympische Spelen in aantocht staat Tokyo volop in de belangstelling, er zijn tal van evenementen en tentoonstellingen die aandacht schenken aan de Japanse hoofdstad.

Een bijzonder interessante tentoonstelling over het Tokyo van begin 20e eeuw is: Great Tokyo: One Hundred Views by Koizumi Kishio, in november te zien bij Nihon no hanga in Amsterdam.

Alle 100 prenten uit de serie Honderd gezichten op groot Tokyo in de Shōwa periode worden tentoongesteld. Deze prenten werden in de jaren 1928-1937 ontworpen en geproduceerd door Koizumi Kishio (1893-1945). De hele serie is eigendom van het museum.

100 gezichten op Tokyo als terugkerend thema

In navolging van de prentkunstenaar Utagawa Hiroshige, die veel faam verwierf met zijn serie van 100 gezichten op Edo, hebben in de 20e eeuw diverse kunstenaars series van 100 prenten gemaakt waarin de hoofdstad Tokyo centraal staat.

Via de boeiende serie van Koizumi krijgt u een gevarieerd beeld van het Tokyo van de jaren dertig. Niet alleen de beroemde en zogenaamd mooie gebouwen zoals tempels zijn door hem vastgelegd, maar ook ‘gewone’ gebouwen zoals een vuilverbrandingsoven en de nieuwe stenen kantoorgebouwen die in Tokyo verrezen na de verwoestende aardbeving van 1923.

Koizumi is een zogeheten sōsaku hanga kunstenaar, iemand die de ontwerpen maakte, maar ook zijn eigen houtblokken sneed en zelf de prenten afdrukte. In tegenstelling tot het traditionele productiemodel van de Japanse houtsnede, waarbij uitgever, ontwerper, houtsnijder en drukker allemaal een eigen taak hadden en met elkaar samenwerkten.

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine catalogus. Een representatief overzicht van de Nihon no hanga collectie vindt u in de publicatie Waves of renewal. Modern Japanese Prints 1900-1960.

Kijk bij Nihon no hanga voor meer informatie over de tentoonstelling.

Andere Tokyo-tentoonstellingen zijn onder meer te zien in New York bij de Japan Society (vanaf oktober 2019) en in het Ashmolean Museum in Oxford (vanaf juli 2020).