Boek en tentoonstelling gewijd aan etskunstenaar Tanaka Ryōhei

Vanaf 20 september toont Japanmuseum SieboldHuis in Leiden een overzicht van de Japanse prentkunstenaar Tanaka Ryōhei (1933). Geen houtsnedes deze keer, maar prachtige, minutieus gemaakte etsen die het landelijke Japan laten zien. De oude boerderijen met rieten daken die langzaamaan uit het Japanse landschap verdwijnen, tempelcomplexen met uitgestrekte tuinen en natuurscènes horen tot de onderwerpen van Tanaka. De kunstenaar speelt op fraaie wijze met licht en donker in zijn werk en iedere prent nodigt uit om van dichtbij het mooie lijnenspel te bekijken. Tanaka beheerst het etsmedium als geen ander.

Tanaka heeft een omvangrijk oeuvre ontworpen en geproduceerd van ruim 770 ontwerpen en meer dan 100.000 afdrukken. Zijn werk is terug te vinden in diverse museumcollecties zoals het Museum of Fine Arts in Boston en het British Museum in Londen.

Prent met boerderij van Tanaka Ryohei

Gastconservator van de tentoonstelling is Chris van Otterloo. Hij is tevens de auteur van de bijbehorende tentoonstellingscatalogus Tanaka Ryōhei, etchings of rural Japan, de eerste monografie in het Engels over het leven en werk van Tanaka. Van Otterloo was Tanaka’s leerling in de jaren zeventig (Tanaka’s enige leerling ooit). Voor de tentoonstelling en publicatie heeft Van Otterloo ruim 130 van zijn leermeesters meest representatieve werken bijeengebracht en beschreven. In de publicatie is ook een gedetailleerde uitleg van de etstechniek opgenomen en hoe Tanaka deze heeft toegepast in zijn werk.

De tentoonstelling is te zien tot en met 19 januari 2020.

Bestel Tanaka Ryōhei, etchings of rural Japan nu in onze Bookstore

Inge Klompmakers