Nippon, Couperus in Japan

Schrijver Louis Couperus (1863-1923) ging op uitnodiging van het weekblad Haagsche Post in 1922 naar Japan en schreef voor de krant over zijn ervaringen in het Oost-Aziatische land. Hij bezocht onder andere Nagasaki, Kobe, Kyoto, de omgeving rondom Mount Fuji, Nikko, Kamakura en Tokyo. Hij was in zijn reisbrieven echter weinig positief over het land en haar inwoners. Hij werd ook nog ziek tijdens zijn reis, wat de stemming niet bevorderde.

In de periode van 23 september 1922 tot en met 5 mei 1923 werden de reisverhalen van Couperus in de Haagsche Post gepubliceerd. Later, nadat Couperus al was overleden, werden deze artikelen gebundeld in de publicatie Nippon. Dit werk verscheen in 1925 en wordt nog steeds herdrukt. Terug in Nederland schreef Couperus ook verhalen geïnspireerd op Japanse legenden, deze werden gepubliceerd in de bundel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Deze publicatie is in 2018 heruitgegeven met tal van illustraties en een bijdrage van Couperuskenner H.T.M. van Vliet.

Bestel Nippon nu in onze Bookstore

Nippon wordt in het Japans vertaald door Kunimori Yumiko, die onder andere bekend is van haar Japanse vertaling van Hella Haase’s Oeroeg. Kunimori heeft voor haar werk onder meer de Couperus collecties in de Koninklijke Bibliotheek bestudeerd. Naar aanleiding hiervan heeft de collectiespecialist Melinda Kónya van de KB een leuke blog gepubliceerd over Couperus en Japan, over zijn reis, maar ook over de diverse Nippon edities in de collectie van de KB en waar andere Couperusmaterialen in Den Haag te vinden zijn. De Japanfoto’s bevinden zich in het Gemeentearchief en een aantal brieven die Couperus in Japan schreef, worden bewaard in het Literatuurmuseum. Meer informatie over Nippon vindt u via de website van de KB.

Afbeelding: Couperus en zijn vrouw in Japan, 1922.

Inge Klompmakers