Twee interessante Japanboeken nu gratis te downloaden

Dankzij The Metropolitan Museum of Art in New York en het Duitse Instituut voor Japanstudies in Tokyo zijn twee interessante publicaties over Genji in de Japanse kunst en de Olympische Spelen van Tokyo online beschikbaar gemaakt en gratis te downloaden.

The Tale of Genji: A Japanese Classic Illuminated
Samengesteld door John T. Carpenter en Melissa McCormick (et al.)

Prins Genji is de hoofdpersoon van ’s werelds eerste lange roman het Verhaal van Genji. Een klassieker in de Japanse literatuur, geschreven door een Japanse hofdame in de vroege 11e eeuw. Het verhaal is in de eeuwen daarna nog vele malen naverteld door Japanse kunstenaars: in schilderingen, prenten, maar ook in de decoraties op lakwerk objecten of op de prachtige stoffen van kimono. Zo is ook de grote lakkist die het Rijksmuseum in 2013 aanschafte gedecoreerd met scènes uit het Verhaal van Genji.

Afgelopen jaar was er een grote tentoonstelling in The Metropolitan Museum of Art in New York gewijd aan het thema van Genji in de Japanse kunst. Bij die tentoonstelling verscheen ook een prachtige en rijk geillustreerde catalogus van 368 pagina’s. The MET is zo sympathiek om een digitale versie gratis beschikbaar te stellen via de website van het museum.

Het boek The Tale of Genji: A Japanese Classic Illuminated kunt u hier gratis downloaden.

Japan through the lens of The Tokyo Olympics
Samengesteld door Barbara Holthus, Isaac Gagné, Wolfram Manzenreiter en Franz Waldenberger

Als er geen corona was geweest, dan hadden deze zomer de Olympische Spelen plaatsgevonden in Tokyo. Nu zal 's werelds grootste sportevenement in de zomer van 2021 gaan plaatsvinden.

In het kader van de aankomende Olympische Spelen hebben wetenschappers van het Deutsches Institut für Japanstudien in Tokyo een Engelstalig boek samengesteld dat Japan en in het bijzonder de stad Tokyo belicht vanuit het perspectief van deze Spelen.

Japan through the lens of The Tokyo Olympics is een toegankelijk boek, geschikt voor ieder met een serieuze nieuwsgierigheid naar het hedendaagse Tokyo en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Het bestaat uit 34 korte hoofdstukken en geeft in 143 pagina’s een veelzijdige blik op de Olympische Spelen van Tokyo en alle commerciële, politieke en sociale aspecten die ermee samenhangen.

Het boek kunt u als open access publicatie gratis downloaden via de website van de uitgever.