Moderne Japanse kunst, fotografie en architectuur, 1945-2020
Lezing 14-01-2020

Lezing. Dinsdag 14 januari 2020.
Kunstkring Leiderdorp.

AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK

De atoombom Little Boy die in 1945 boven de Japanse havenstad Hiroshima werd afgeworpen, de ongekende catastrofale kernramp van Fukushima, volgend op een zware aardbeving en tsunami, maar ook vrolijk gestipte pompoenen… Er zijn veel onderwerpen die terugkomen in het werk van moderne Japanse kunstenaars.

De Japanse kunst van na de Tweede Wereldoor­log laat zich dan ook niet in een paar algemene termen omschrijven en is veelomvattender dan enkel de kunst van Murakami Takashi. Gelukkig is er de laatste jaren bij wetenschappers, musea en verzamelaars een groeiende aandacht voor dit tijdvak binnen de Japanse kunst.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen, wie zijn de belangrijkste kunstenaars en wat is hun relatie met het inter­nationale kunsttoneel? Welke werken mogen absoluut niet onvermeld blijven en welke Japanse kunst blijft vooral alleen zichtbaar in Japan?

Inge geeft in deze lezing voor de Kunstkring Leiderdorp, een uitgebreid chronologisch overzicht van de beeldende kunst en fotografie van de afgelopen 75 jaar. Daarnaast zal ze ook een paar hoogtepunten van de naoorlogse Japanse architectuur bespreken, bijvoorbeeld van architecten als Tange Kenzō, Kurokawa Kishō en Andō Tadao.

Praktische informatie

Organisatie Kunstkring Leiderdorp
Datum 14-01-2020
Tijd 20.15 – 22:00 uur, welkom vanaf 19:45
Locatie Kunst & Cultuur in de Scheppingskerk
Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp
Kosten Voor leden gratis, niet-leden 8 euro p.p.
Meer informatie Kunstkring Leiderdorp

 

In de shop: Bekijk onze boeken over moderne Japanse kunst en Japanse architectuur.

Afbeelding: Yellow Pumpkin (Naoshima Pumpkin), Yayoi Kusama, foto: YP